Pienet kirjanpainajat nujertavat suuretkin tukkipuut

Kirjanpainaja on hyönteinen, joka elää vanhojen kuusien rungoilla. Yleensä se iskee huonokuntoisiin ja jo kaatuneisiin puihin, mutta jos kanta on runsas, kirjanpainajat voivat iskeä terveisiinkin puihin. Hyönteinen munii kuusen kuoren alle. Kirjanpainajat ja niiden toukat kaivertavat käytäviä kuoren alle nilaan ja katkaisevat puun nestevirtaukset. Kun syömäkuviot yltävät rungon ympäri, puu kuolee.

Kirjanpainajat kuljettavat mukanaan myös sinistäjäsieniä, jotka muuttavat puuaineen värin sinertäväksi. Sinistyneen, kuolleen puun arvo romahtaa, kun tukkipuusta tulee poltopuuta.Siksi kirjanpainajien määrän kehitys kiinnosta muitakin kuin tutkijoita.

Tämä kesä oli lämmin ja suotuisa kirjanpainajille:  laji ehti tuottaa kaksi sukupolvea yhden kesän aikana. Ensi keväänä onkin odotettavissa hyvin runsas kirjanpainajien parveilu.

Tornator seuraa aktiivisesti talousmetsiään ja merkkejä kirjanpainajista. Yhtiön metsissä ryhdytään tarvittaessa nopeastikin torjuntatoimiin. Esimerkiksi Ruokolahden Torsansalossa on tehty sanitaatiohakkuita ja kirjanpainajia on pyydystetty myös feromonipyydyksiin.

Lue lisää Forest.fi:n ja VYL:nsivuilta.