Puut paukkuvat pakkasella

Kotimaiset puulajimme ovat yleensä hyvin sopeutuneita talvipakkasiin. Poikkeuksellisen kovat, pitkään kestävät pakkasjaksot sekä äkilliset lämpötilanvaihtelut voivat kuitenkin toisinaan kuivattaa puita. Pakkanen voi vioittaa neulasia ja silmuja, vaurioittaa puiden juuria tai saada aikaan etenkin lehtipuilla pakkashalkeamia. Pakkasvaurioita voi syntyä täysin terveisiin puihin.

Puun pakkaskestävyyden kannalta poikkeuksellisia olosuhteita ovat vähälumiset, keskimääräistä kylmemmät talvet ja talvet, joina esiintyy suuria lämpötilanvaihteluja.

Kun lämpötila laskee, puun pintakerros jäähtyy ja kutistuu sisäkerroksia nopeammin, eivätkä sisäkerrokset enää mahdu pintakerroksen sisään. Silloin pintakerros voi haljeta paukahtaen rungon pituuden suuntaisesti.

Suomalaisissa metsissä pakkasella paukkuu useimmiten koivu, mutta myös monet jalot lehtipuut ovat herkkiä pakkashalkeamille. Kuva pakkashalkeamasta sekä lisätietoja pakkasen aiheuttamista talvivaurioista: Metsäntutkimuslaitoksen verkkosivulla.