Luopumisen sietämätön keveys

Siinä se kasvaa kohisten isän kanssa 60-luvulla kylvetty männikkö. Takana näkyy Mauri-myrskyn tekemä aukko ― näyttää lähteneen taimet hyvin kasvuun, vaikka istuttaessa oli helteet. Kovin on tiheän näköistä ja raivaamaan tuonne pitäisi mennä. Kukahan tuon tekisi? Poika tekee töitä uraputkessa valtion leivissä ja ei ole aikaa. Tytär on muuttanut etelään ja tuskin edes tietää, missä metsät ovat. Eikä tunnu metsäasiat perillisiä kiinnostavan. Eikä oma kunto enää riitä tekemään raivuuhommia.

Metsätilojen ostossa olen useasti, lähes päivittäin, kuulut tuon tarinan. Valitettavasti. Suomalaiset ovat kaupunkilaistuneet vauhdilla, suuret ikäluokat ovat suuren äärellä. Mitä tehdä perintötilalle? Jättää lapsille perinnöksi, vaikka heitä ei kiinnosta metsät ja niiden hoito vai myydä tila? Kuka sen ostaisi ja mitä ne oikein kylillä sanoo, jos tilan laittaa myyntiin? Tornator on viime vuosina aktivoitunut metsätilamarkkinoilla ostopuolella. Yksi hyvä vaihtoehto on tarjota tilaa Tornatorille. Me emme ole metsätilamarkkinoilla hakemassa pikavoittoja, vaan keskitymme metsien hoidossa pitkäjänteiseen metsätalouteen. Harva pystyy sanomaan omistaneensa ja hoitaneensa metsiä kolmella eri vuosisadalla, Tornator pystyy. Tähän pitkäjänteisyyteen ja vastuullisuuteen nojautuu myös Tornatorin metsätilakauppa.

Siinä ollaan suuren äärellä, kun myyntipäätöstä tehdään. Varmaan jokunen heikosti nukuttu yökin on usealla myyjällä takana. Vuosien ja vuosikymmenten aikana tehdyt työt vilisevät silmissä. Miten kaupankäynnistä oikein selviää? Onko meillä kaikki paperit siinä kunnossa, ettei mitään ongelmia synny jälkikäteen? Kiinteistökaupassa kun viliseen paljon vieraita termejä: on lainhuutoa, selvennyslainhuutoa, kiinteistörekisteriotetta, rasitustodistusta, sähköistä kiinnitystä, kirjallista kiinnitystä, perunkirjaa, virkatodistusta, vahvaa adoptiota, heikkoa adoptiota, elossaolotodistusta, testamenttia, pesänselvittäjää, perinnöstä luopumista, testamentin tiedoksisaantia, hallintarajoitusta, valtakirjaa, kirjallista suostumusta, kauppakirjaa jne.  Nämä ja monet muut asiat selvitellään ennen kauppakirjan allekirjoitusta. Nämä kun vaikuttavat kaupan etenemiseen molemmilla puolilla, niin myyjän kuin ostajan. Yksi Tornatorin yritysarvoista on vastuullisuus, eikä metsätilakauppa tee siinä poikkeusta. Kiinteistökauppaan liittyvät asiakirjat tarkistetaan huolella, jotta kaupoista ei tule jälkipyykkiä pestäväksi. Toisinaan haasteellisissa selvitellyissä menee aikaa, mutta aikanaan kaikki on selvinnyt.

Tämähän kävi helposti.

Myyjien ilmeet ovat huojentuneet, kun kauppa on saatu päätökseen ja tila on vaihtanut omistajaa. Tämähän kävi helposti. Voiko kaupan käynti olla näin helppoa? Kaiken lisäksi metsät pääsivät hyviin uusiin käsiin, jotka pitävät niistä hyvää huolta, luontoarvoja unohtamatta. Ja pääsen tuonne aina kulkemaan ja katselemaan, miten uusi omistaja on metsien kasvusta huolehtinut.