Jukolassa juostaan rehdillä tornameiningillä

Tornatorilla on ilo isännöidä Porvoon Jukolan viestin ankkuriosuutta kesäkuussa 2023. Tapahtumakumppanuuteen sitoudutaan monella tasolla eikä vähiten urheilu- ja kilpailuhengessä. 

Matalalla kynnyksellä kompassi käteen 

Moni metsäammattilainen on suunnistanut ainakin jossain vaiheessa elämäänsä, mutta tokikaan kaikille laji ei välttämättä ole tuttu. Tornatorilaistenkin joukossa on kokeneita suunnistajakonkareita sekä lajiin vasta tutustuvia. Metsäammattilaiselle maastossa liikkuminen on työn kautta tuttua hommaa, mutta mitäpä kun laitetaan suunnistuskartta käteen ja kompassi kouraan, metsässä liikkuminen muuttuu täysin. 

Porvoon Jukolan viestikumppanuuteen valmistautumiseen Tornatorissa pidettiin itsestään selvänä asiana omien joukkueiden kokoaminen sekä harjoitusleirien pitäminen. Ensimmäinen leiri pidettiin marraskuun ensilumilla Pohjois-Karjalan Kontiolahdella. Harjoitusleirille hienot puitteet meille löytyi Vaara Sportin lähimaastoista. Harjoitukset toteutettiin Kalevan Rastin kartoilla suunnistustaitoguru Börje Vartiaisen tekemillä radoilla. Jokaisella harjoituksella oli oma teemansa, jolla opeteltiin erilaisia suunnistustaitoja, mm. käyrien lukemista, kartan pelkistämistä sekä yösuunnistusta. Kaikille varmasti parasta antia oli Börjen pitämä taitoluento, josta oli hyvä jatkaa ajatuksia kevään leirille. 

Harjoitusleiri Porvoon kauniissa maisemissa 

Huhtikuussa Tornatorin suunnistajat saivat harjoitella Ok Trianin Jukola- harjoitusmaastoissa Porvoossa, lähellä varsinaisia kisamaastoja. Vaikka paikotellen maa oli lumen peitossa, iso kiitos Ok Trianille hienosti räätälöidyistä harjoituksista lumettomissakin maastoissa, mm. hienoilla merenrantakallioilla. Tärkeintähän oli tutustua mitä tulevassa Jukolassa on maaston osalta luvassa, eli hienoja kallioita, hienoa metsää ja ehkä vähän sitä notkonpohjan puskaakin.  

Leirimme huipentui Petteri Muukkosen suunnistustaito-opetukseen yhdellä harjoitusmaastokohteella. Tämä oli erittäin hyvää jatkumoa sille mitä Börje Vartiainen marraskuussa luennoi, nyt konkreettisesti nähtiin ja opittiin, kuinka asioita tulee maastossa toteuttaa, jotta suunnistus on sujuvaa ja rastit löytyvät.

Meillä on huippu porukka, jossa kaikkia yhdistää into oppia suunnistamaan.

  

Parasta on hyvä porukka ja tornameininki

 On ollut ilo havaita, että Tornatorin väki on innostunut Jukolan viestikumppanuuden kautta suunnistuksesta. Olemme saaneet kisajoukkueisiin mukaan monta ensikertalaista! Jukolassa tärkeintä meille on hyvä porukka ja rehti tornameininki, jossa kaveria kannustetaan ja yhdessä otetaan vastaan rasti kuin rasti niin työelämässä kuin suunnistusharjoituksissakin. 

Palautteet harjoitusleirien osallistujilta kertovat paljon:  

”Parasta oli saada vauhdikas startti Jukolaan valmistautumiseen. Leiri antoi hyvän kuvan, mitä tuleman pitää ja mitä pitää vielä tehdä ennen kisoja.” 

”Parasta olivat laadukkaat suunnistusharjoitukset Jukolan tyyppimaastoissa, Petteri Muukkosen erinomainen suunnistusopastus maastossa sekä todella mainio porukka viettää aurinkoinen suunnistusviikonloppu!” 

”Jukolan kevätleiri oli hyvä avaus suunnistuskauteen. Parasta oli yhdessä oppiminen ja innokkuuden tarttuminen toisiltamme. Paras oppi Petteri Muukkoselta oli oman reitin suunnittelun tärkeyden korostuminen. Kunto- ja kilpasuunnistuksen ero on siinä, että kuntoilija yrittää selvittää kartalta lähinnä sitä, missä milloinkin on. Kilpailija käyttää karttaa selvittääkseen, mihin on menossa. Siinä on selkeä ero. Lisäksi Piialta saatiin todella hyvät treenivinkkivideot.” 

”Meillä on huippu porukka, jossa kaikkia yhdistää into oppia suunnistamaan. Se into liimaa meidät tiiviiksi porukaksi ja voi sanoa, että siinä kiteytyy tornameininki. Eli vapaa-ajallakin pidetään yhteyttä ja vietetään aikaa yhdessä. Kannustetaan toisiamme suunnistuksessa ja sitä kautta myös työssä. ” 

Katseet kohti Porvoon Jukolaa, nähdään kaikki siellä 16.-18.6.2023!