Harjoittelijan kesä: monenlaisia työtehtäviä ja oppeja

Kesä alkaa kääntyä pikkuhiljaa syksyyn ja Tornatorin harjoittelijat saavat harjoittelunsa päätökseen monta oppia ja kokemusta viisaampana. Kesän 2023 aikana Tornatorilla oli yhteensä 20 harjoittelijaa työskentelemässä eri tehtävien ja prosessien parissa ympäri Suomen. Kesän aikana harjoittelijat pääsivät syventämään opinnoissa saatuja tietojaan sekä oppimaan lisäksi paljon uutta metsätalouden eri osa-alueista. Harjoittelun aikana on loistava mahdollisuus saada monipuolista kokemusta esimerkiksi metsänmittauksesta ja päästä kehittämään ammattilaista silmää metsänarvioinnissa. Harjoittelu jättää kaikkien oppien ja kokemusten lisäksi jälkeensä monia mieleenpainuvia muistoja, kuten monelle harjoittelijalle luonnonhoidolliseen kulotukseen osallistumisen, sekä yhteyksiä työelämään verkostoitumisen muodossa.

Tässä blogissa osa Tornatorin harjoittelijoista kertoo hieman itsestään sekä siitä, miltä heidän kesänsä harjoittelussa Tornatorilla näytti.


Olen Joona Vartiainen 24-vuotias joensuulainen metsätieteiden opiskelija. Olen opiskellut 3 vuotta Itä-Suomen yliopistossa. Olen toista kesää töissä Tornatorilla. Olen toiminut Pohjois-Karjalassa, pääasiassa suunnitteluprosessin tehtävissä. Tänä kesänä työtehtäviäni ovat olleet pääasiassa leimikoiden nauhoitus sekä nuorten metsien inventointi. Olen tehnyt myös luontolaadun arviointia.

Antoisinta on ollut työtehtävien monipuolisuus, hyvät työkaverit sekä erilaiset koulutuspäivät ja päivät, jolloin olen päässyt seuraamaan asiantuntijoiden työtä.
Haastavinta on ollut muutamien inventointikohteiden toimenpide-ehdotuksien laadinta sekä mutkikkaat puronvarsien nauhoitukset, mutta kaikesta on selviydytty!

Mieleenpainuvia kokemuksia voisin listata useita, mutta mieleenpainuvin on varmasti se, kun jäin mutaiselle metsäautotielle auton kanssa jumiin. Jouduin soittamaan paikalle hinausauton, joka myös meinasi jäädä jumiin. Siitäkin selvittiin ja molemmat autot saatiin kuivalle maalle.

Olen Annika, viittä vaille valmis metsänhoitaja Helsingin yliopistosta. Tämän kesän olen viettänyt Tornatorilla ympäristöprosessin harjoittelijana. Työnkuvaani on sisältynyt mm. metsäsertifiointiin, suojeluun ja luonnonhoitoon liittyvät tehtävät. Yksi tärkeimmistä tehtävistäni on ollut varmistaa, että päivitetyt PEFC- ja FSC-standardit ja niiden tuomat muutokset otetaan huomioon yhtiön toiminnassa.

Kesä on ollut täynnä monipuolisia tehtäviä, runsaasti oppimista ja uusia kokemuksia. Työpäiviä on kertynyt sekä koneen äärellä että myös maastossa, mikä on tuonut juuri sopivaa vaihtelua työpäiviini. Yksi kesän kohokohdista oli kuitenkin ehdottomasti uudistusalan kulotus Kuopion Palosensalolla, jossa päästiin hyvällä porukalla tekemään töitä yhdessä. Työtehtävissä yhtenä tärkeänä kulmakivenä onkin ollut kannustavat ja avuliaat työkaverit, joiden ansiosta kesä on ollut mitä mukavin!

Olen Rautiaisen Hannele ja opiskelen Joensuussa metsätieteitä. Olen Joensuun alueella päässyt tekemään metsänhoidon ja -suunnittelun tehtäviä, muun muassa laatumittauksia sekä leimikon suunnittelua.

Antoisinta on ollut päästä tekemään monipuolisesti vähän kaikkea, ja olenkin tämän kesän aikana oppinut paljon kaikkea uutta. Mieleenpainuvia hetkiä kesältä ovat esimerkiksi hienoissa maisemissa työskentely, ja mukavat kohtaamiset työkavereiden sekä yrittäjien kanssa. Mieleen ovat jääneet myös ne hetket, kun on pitänyt käyttää hieman omaa luovuuttaan jokien ja leveiden ojien ylityksissä 😄.

Olen Janne Vänskä ja olen opiskellut Itä- Suomen yliopistossa metsätieteitä kolmen vuoden verran. Tämän kesän harjoittelu on ollut itselleni ensimmäinen metsäalan harjoittelu, jossa olen päässyt tutustumaan mitä metsäalan työ käytännössä on.

Tänä kesänä oma työni on koostunut pääosin sahatöiden, istutuksien ja maanmuokkausten laatumittauksista, mutta muidenkin asioiden parissa on päässyt touhuamaan. Työ on ollut mielenkiintoista, sillä siinä on päässyt oppimaan uutta sekä liikkumaan luonnossa. Antoisinta harjoittelussa on ollut se, että on päässyt seuraamaan metsänkasvatuksen eri vaiheita ruohonjuuritasolta.

Olen Emmi Immonen ja aloitan harjoittelun jälkeen kolmannen vuoteni metsätieteiden opintoja Helsingin yliopistossa. Harjoitteluni Tornatorilla on pitänyt suurimmaksi osaksi sisällään metsänhoitotöiden laadunvalvontaa sekä luontolaadun arviointia.

Antoisinta kesässä on ollut ehdottomasti uuden oppiminen ja silmän kehittyminen metsänarvioinnissa – harjoittelun jälkeen osaa paljon paremmin arvioida metsän tilaa ja toimenpiteiden onnistumista. Haastavimmat tilanteet harjoittelussa ovat liittyneet yleensä erilaisten vesistöjen tunnistamiseen, sillä esimerkiksi noroa ja vanhaa ojaa voi olla välillä hämmästyttävän vaikea erottaa toisistaan. Kesältä jäi muistoihin monta mieleenpainuvaa hetkeä, joista muun muassa erikoisten kasvilajien bongaus sekä renkaan puhkeaminen ovat jääneet erityisesti mieleen.