Mistä Tornator on saanut nimensä?  

”Vieläkö sekin yhtiö on olemassa!” huudahti imatralainen lähelle eläkeikää ehtinyt terveydenhoitaja, kun kerroin olevani Tornatorilla töissä hänen tiedusteltua asiaa parikymmentä vuotta sitten (v. 2003). Ihmettelin hieman tuota kysymystä, sillä olinhan mielestäni upouudessa, vastaperustetussa yhtiössä töissä — ja tuore imatralainen itsekin. Pian minulle selvisi, että Tornator-nimellä on pitkä historia paikkakunnalla ja syvät juuret suomalaisessa puunjalostusteollisuudessa.

Sana tornator on latinaa ja se tarkoittaa suomeksi sorvaajaa

Sana tornator on latinaa ja se tarkoittaa suomeksi sorvaajaa. Alun perin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa toiminut Aktiebolaget Tornator valmisti Lahdessa sorvaamalla puisia lankarullia, joita vietiin tekstiiliteollisuuden tarpeisiin muun muassa Venäjälle ja Keski-Eurooppaan. 1900-luvun alussa Suomi oli maailman johtava puisten lankarullien valmistaja ja maailman suurin lankarullien viejä. Lankarullien valmistus oli alkusysäys koko Suomen myöhemmälle puunjalostusteollisuudelle.


Tornatorin toiminta laajeni, kun se rakensi Imatralle, Tainionkosken rannalle 1800-luvun lopulla lankarulla-, puumassa- ja paperitehtaat. Tehtaiden sijainti oli optimaalinen, sillä niiden tarvitsema energia saatiin viereisen Vuoksen vesivoimasta. Yhtiö omisti jo tuolloin metsää ja sillä oli myös oma saha Imatran Immolassa.

Tornator-yhtiön todellinen johtohahmo ja Vuoksenlaakson patruuna oli Eugen Wolff, jonka aikana (1905-1919) Tornatorin Tainionkosken tehtaita laajennettiin.

Eugenin johdossa yhtiö kantoi jo silloin sosiaalista vastuuta ja piti hyvää huolta työntekijöistään: teollisuustyöväelle ja heidän perheilleen rakennettiin asuintaloja, yhteiskäyttöön sauna ja leipomo sekä lapsille kansakoulu. Läheisessä VPK:n talossa oli mahdollisuus vapaa-ajan toiminnoille. Siellä saivat alkunsa monet kulttuuriharrastukset, kuten näytelmäseura, torvisoittokunta ja urheiluseura. Myöhemmin talossa näytettiin myös elokuvia.

Eugen Wolff. Kuvaaja: Daniel Nyblin, 1897–1899. Museovirasto.

Teollisuustyöväen asuintalo Imatran Ritikanrannassa. Talo on rakennettu 1900-luvun alussa. Se toimii nykyisin työväen asuntomuseona.

1930-luvulla Enso Gutzeit Oy osti Tornatorin osakekannan ja sulautti sen toiminnan omaansa, mutta Tornator-osakeyhtiön nimi säilyi muodollisesti omana yhtiönä pöytälaatikossa vuoteen 2002, jolloin nykyinen Tornator sai alkunsa.

Viime vuonna Tornator Oyj:n perustamisesta tuli 20 vuotta. Yhtiö pitää kotipaikkaansa Imatralla, mutta sillä on henkilöstöä ja aktiivista metsätaloustoimintaa eri puolilla Suomea. Perustamisensa jälkeen Tornator on kasvanut Suomen suurimmaksi yksityiseksi metsänomistajaksi. Tehtävänämme on luoda kestävästi hyvinvointia metsästä. Lue yhtiön matkasta lisää täältä.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tornator

https://www.imatra.fi/asuntomuseo

https://yle.fi/uutiset/3-9973073